Pivní recepty
Pivovarský Tokáň
Suroviny :
600 g vepřového masa (kýta, ramínko)
2 cibule
5 stroužků česneku
(1 červená feferonka)
sůl
4 lžíce oleje (sádla)
3 lžíce hladké mouky
1 gulášová kostka
1 lžička sladké mleté papriky
2 dl světlého piva
1 zelená paprika (silnostěnná)
4 lžíce strouhaného sýra
Pracovní postup:
Vepřové maso opláchneme, osušíme a nakrájíme na hranolky.
Cibuli si oloupeme a nakrájíme, v kastrolu rozpálíme olej (nebo
sádlo) a nakrájené maso na něm po všech stranách rychle
osmahneme. Maso poprášíme moukou a necháme asi půl minuty za stálého
míchání zasmahnout. Gulášovou kostku rozdrobíme do hrnečku,
zalijeme horkou vodou a rozpustíme. Vše přilijeme k masu a zamícháme.
Osolíme, přidáme mletou papriku, prolisovaný česnek a přilijeme
pivo. Opět promícháme, přikryjeme pokličkou a dusíme, až je
maso měkké. Zatím si rozkrojíme papriku, odstraníme jadérka,
papriku opláchneme a nakrájíme na proužky. Obdobně si připravíme
i feferonku - vypadá hezky, když je feferonka červená a paprika
zelená, ale na chuť to samozřejmě nemá vliv. Obojí přidáme
asi pět minut před koncem úpravy masa, promícháme a ještě chvíli
povaříme. Na talíři posypeme nahrubo strouhaným tvrdým sýrem.
Podáváme s rýží (dobrá je i kari rýže).
Poznámky:
Při přípravě dietnější varianty vynecháme mouku a můžeme
také vypustit feferonku. Zbytek piva samozřejmě spotřebujeme k jídlu,
některý ze strávníků jím určitě nepohrdne. |
Pivní roštěnky
Roštěnky naklepeme,
osolíme, potřeme česnekem, zalijeme 2 dl piva a necháme v
chladničce do druhého dne uležet. Lehce opepříme a na oleji opečeme
4 minuty po obou stranách (jako minutku). Na hotové roštěnky
posadíme „volské oko“, obložíme cibulí nakrájenou na kolečka,
přidáme kopeček hořčice. Zbylý tuk po smažení zaprášíme
hladkou moukou, zalijeme vývarem, zamícháme necháme projít
varem. Tuto šťávu pak přidáme k roštěnkám. |
Pivní sýr
200 g tvrdého sýra, pivo podle potřeby, mletá paprika, mletý
pepř, sůl. Tvrdý sýr nastrouháme, přidáme pivo a umícháme hustější pomazánku.
Okořeníme, osolíme a mažeme na plátky chleba. Zapečeme v troubě. Zdobíme
zeleninou a ihned podáváme. |
Noky z mletého masa smažené v pivním těstíčku
500 g mletého masa, 200
g strouhaného sýra Niva, nakrájená čerstvá bazalka, pepř, sůl.
Maso osolíme, opepříme, smícháme se sýrem a bazalkou. Ze směsi
pomocí 2 lžic tvarujeme noky, které namáčíme v pivním těstíčku
z vejce, hladké mouky, piva, trochy Solamylu, pepře a soli. Smažíme
v rozpáleném oleji. |
Voňavá sýrová pomazánka z pod pivní hladiny
Různé
druhy sýrů (tvarůžky, Niva, Romadúr, Jihočeský zrající sýr)
naskládáme do kameninového hrnce nebo sklenice. Jednotlivé
vrstvy sýru střídavě prosypáváme pálivou paprikou, drceným
kmínem, plátky cibule a česneku. Na každou vrstvu dáme jiný
posyp. Po naplnění zalijeme sýry pivem, aby obsah byl zcela
potopen. Zavážeme plátnem a necháme 3-4 dny zrát, až se vytvoří
sýrová pasta. Jíme s čerstvým chlebem či jiným křupavým
pečivem. |
Nakládané syrečky v pivě
Do větší sklenice nakrájíme na dno plátky cibule, překryjeme
vrstvou syrečků (množství se řídí počtem strávníků), poprášíme
sladkou paprikou, lehce osolíme a okmínujeme. Pokračujeme další
vrstvou cibule, syrečků a opakujeme. Končíme cibulí. Zalijeme
10° pivem tak, aby bylo vše potopené. Uzavřeme a necháme 3-4
dny zrát. |
Vepřové kostky na pivě se šlehačkou
Kostky masa z vepřové kýty se orestuji dozlatova na oleji osmažené
cibuli, přidáme cukr, nechá se zkaramelizovat a dále se přidá
sůl, pepř, tymián, bobkový list a hořčice, zaprášíme hl.
moukou a zapražíme. Poté podlije pivem a podusíme. V případě
potřeby podléváme mírně vodou. Když je maso poloměkké, přidají se houby i s vodou
ve které se namáčely a opět podusíme do měkka. Nakonec se přilije
šlehačka, zamícháme, necháme mírně přejít varem a podáváme. |
|