Říz neboli
nasycenost piva. Dává ho pivu oxid uhličitý, závisí však i na dalších
složkách piva, jako je třeba chmel. Pivo má správný říz, když po
napití pocítíte osvěžující účinek, který vás podněcuje k dalšímu
napití. Říz českého piva je střední až silný.
Plnost. Je pivo prázdné,
jakoby vodové nebo máte jeho chuti plnou pusu? Rozdíl je v plnosti.
Pivo ji získává z extraktu původní mladiny. Čím je extrakt vyšší,
tím je pivo plnější a hutnější.
Hořkost. Je to velmi
důležitá charakterová vlastnost piva. Hořkost pivu dává chmel, ale
ovlivněna je také technologickým postupem. Pro české pivo je typická
střední až vyšší hořkost.
Cizí vůně a chutě.
V pivu by měla převládat chuť po sladu a chmelu. Všechny ostatní vůně
a chutě jsou považovány za cizí, některé jsou přijatelné, jiné
ne. Některé vznikly v pivovaru, jiné jsou výsledkem špatného skladování,
další jdou na vrub stárnutí piva. Jako jsou například:
kvasničná - vůně po čerstvých kvasnicích
připomínající kynoucí chléb
ovocná - nejčastěji po banánech nebo
jablkách
oxidační - staré zvětralé pivo
mladinová - nasládle sladová až karamelová
připálená - silně karamelová až nahořklá
lihová - vůně vodky (převážně u vícestupňových
piv)
autolyzační - nepříjemná nakyslá vůně
starých kvasnic
nakyslá - chuť a vůně starého zkysaného
mléka
|