titulek

Chutě piva

Říz neboli nasycenost piva. Dává ho pivu oxid uhličitý, závisí však i na dalších složkách piva, jako je třeba chmel. Pivo má správný říz, když po napití pocítíte osvěžující účinek, který vás podněcuje k dalšímu napití. Říz českého piva je střední až silný.

Plnost. Je pivo prázdné, jakoby vodové nebo máte jeho chuti plnou pusu? Rozdíl je v plnosti. Pivo ji získává z extraktu původní mladiny. Čím je extrakt vyšší, tím je pivo plnější a hutnější.

Hořkost. Je to velmi důležitá charakterová vlastnost piva. Hořkost pivu dává chmel, ale ovlivněna je také technologickým postupem. Pro české pivo je typická střední až vyšší hořkost.

Cizí vůně a chutě. V pivu by měla převládat chuť po sladu a chmelu. Všechny ostatní vůně a chutě jsou považovány za cizí, některé jsou přijatelné, jiné ne. Některé vznikly v pivovaru, jiné jsou výsledkem špatného skladování, další jdou na vrub stárnutí piva. Jako jsou například:
kvasničná - vůně po čerstvých kvasnicích připomínající kynoucí chléb
ovocná - nejčastěji po banánech nebo jablkách
oxidační - staré zvětralé pivo
mladinová - nasládle sladová až karamelová
připálená - silně karamelová až nahořklá
lihová - vůně vodky (převážně u vícestupňových piv)
autolyzační - nepříjemná nakyslá vůně starých kvasnic
nakyslá - chuť a vůně starého zkysaného mléka