titulek

Druhy piva

světlé - vyrobené převážně ze světlých sladů

tmavé a polotmavé - vyrobené z tmavých, karamelových, případně barevných sladů ve směsi se světlými

řezané - vzniká smíšením světlého a tmavého piva

porter - tmavé pivo s extraktem 18% a více

se sníženým obsahem alkoholu - obsahuje nejvýše 1,2% objemových alkoholu

nealkoholické - s obsahem alkoholu nejvíce 0,5% objemových

se sníženým obsahem cukrů - hluboce prokvašené pivo s obsahem sacharidů do 0,75g/100ml a bílkovin do 0,4g/100ml

pšeničné - více než třetina extraktu pochází z pšeničného sladu

kvasnicové - do hotového piva se při stáčení přidává rozkvašená mladina

ochucené - s přídavkem ochucujících látek, lihovin nebo ostatních alkoholických nápojů

Podle extraktu původní mladiny  (bývalé stupně) v hmotnostních procentech:
lehká - do 7% (až do 7,99)
výčepní - 8 až 10% (až do 10,99)
ležáky - 11 až 12% (až do 12,99)
speciální - 13 % a více