titulek

10x o hranolkách

Jak připravit hranolky, aby byly zdravé?
Musíte zvolit správný druh brambor, vhodný olej, smažit krátce a při nižších teplotách.

Jaké odrůdy brambor jsou pro přípravu hranolek nejvhodnější?
Nejlepší hranolky připravíte z odrůd s nejnižším obsahem škrobu.

Na jakém oleji smažit?
Podle vědců je nejzdravější olej palmový. Nejvíce škodí v Čechách běžný olej slunečnicový.

Jsou hranolky karcinogenní?
Němečtí vědci prokázali v hranolkách přítomnost rakovinotvorného glycidamidu, který se uvolňuje při smažení nad 180°C. Proto je lepší smažit při nižších teplotách.

Jsou hranolky z fastfoodů McDonalds a KFC škodlivé?
Mc Donalds smaží při 168°C, KFC při 174°C, takže bychom se glycidamidu teoreticky bát neměli.

Jaké jsou nejčastější chyby při přípravě domácích hranolek?
Nakrájené brambory musíte před smažením spařit horkou vodou. Povrch hranolek se poté stáhne a nebude se uvolňovat tolik rakovinotvorných látek.

Jak dlouho mám hranolky smažit?
Dobu smažení se snažte zkrátit na minimum. Hlídejte si chvíli, kdy hranolky zezlátnou, a pak je hned smažit přestaňte. Rozhodně nejezte ty s černými spálenými okraji.

Kolik mají hranolky kalorií?
Ve sto gramech křupavých hranolek je zhruba 340 kalorií. To je pro zajímavost přibližně jedna šestina doporučeného denního příjmu energie. Navíc, ruku na srdce, kdo si dá jen stogramovou porci hranolek?

Když chci zhubnout, mám hranolky nahradit jinou bramborovou přílohou?
Dát si místo hranolků krokety či nachos nepomůže. Všechny smažené pochutiny mají podobnou kalorickou hodnotu.

Jak často si můžu hranolky dopřát?
Pokud netrpíte obezitou, malé množství správně připravených hranolek jednou týdne by vám nemělo uškodit.