titulek

Pivní sklo

Pivo můžeme pít i z plastového kelímku, když na to přijde, ale nebude nám tak chutnat jako ze skla. Protože si nepochutnají naše oči.
Dnes pijeme pivo téměř výhradně ze skla, ale v minulosti tomu tak vždy nebylo. Ke sklu jsme dospěli od bizoních rohů, hliněných nádob, cínových žejdlíků přes stříbrné číše a porcelánové či kamenné džbánky. „Za těch dvacet století své existence se pivo vyvíjelo. Ve středověku to byla obyčejná potravina, donedávna hrálo roli levného proletářského alkoholu a dnes je to velice ušlechtilý nápoj, “ říká specialista na nápojové sklo Pavel Bobošík.
„A jako každý ušlechtilý nápoj potřebuje svou tvář, správný oblek pro správnou příležitost. Jako má svou sklenici koňak nebo whisky, mělo by ji mít i pivo.“

Kdy do půllitru a kdy do poháru?
Hospodské pivo se v poslední době bezesporu hodně změnilo k lepšímu. Těžké uniformní lisované půllitry vystřídaly sklenice nových tvarů, mnohdy i z dílny renomovaných výtvarníků. Mohou mít spoustu podob a variant, ale v podstatě jde o tři základní typy: džbánek, sklenice a pohár.
Džbánek má ucho, je ze silnějšího skla, sklenice je hladká, většinou tenkostěnná a vysoká, a pohár je na nožičce. Každý se hodí pro jinou příležitost. „ Když půjdete s kamarády na pivo, chcete se pořádně napít, protože máte žízeň, nejlepší bude půllitr s uchem, džbánek. Má širší hrdlo, takže pivo proudí přímo do ústní dutiny. Pokud se po práci zastavíte na jedno, dostanete nějakou jednoduchou sklenici, která stylem odpovídá místu i vaší náladě. A na luxusní recepci to bude sklenice na nožičce, která se bude dobře vyjímat v rukou ženy ve večerních šatech, “ vysvětluje Pavel Bobošík, člen předsednictva Českého svaru pivovarů a sladoven.

Každý typ piva chce jinou sklenici
Jaké sklenice si ale pořídit domů? „Jestliže jsme schopni doma rozlišovat sklenice na červené a bílé víno, tak bychom měli odlišit alespoň sklenici na světlé, na tmavé a na kvasnicové.“ Kvasnicová piva hodně pění a vyžadují sklenici, která je nahoře trochu zavřená, aby se omezil styk se vzduchem. Světlé pivo by se mělo podávat v průzračných sklenicích, tím vyšších, čím je pivo světlejší. Tmavé pivo by ve stejné sklenici nevypadalo dobře, lépe mu padne sklenice, která se směrem nahoru lehce rozšiřuje. Pivo granátové barvy zase nejlépe vynikne v širokých pohárech na středně vysokých stopkách.
Je dobré vědět, že baňatý a soudkovitý tvar sklenice zvýrazní aroma piva, u kónických tvarů nos aroma nezachytí, ale vynikne chuť.

Utěrka – nepřítel piva
Neučte nás nalévat pivo, to přece umí každý, řeknete si možná. Jenže i nalévání lahvového piva má svoje pravidla. Jak by mělo tedy správně vypadat? „Hlavně ne z lahve do úst, připravíte se o celou řadu vjemů,“ říká Bobošík. Pro použití v domácnosti doporučuje raději menší sklenici, o objemu 0,2 až 0,3litru. Musí být pochopitelně čistá, ale zapomeňte na utěrku. Zanechá na stěně sklenice chloupky, které srazí pěnu stejně spolehlivě jako stopy rtěnky nebo mycího prostředku. A pozor, musí být vždycky mokrá, to je velmi důležité. Nejlépe je čistou sklenici vždy před naléváním vypláchnout studenou vodou. Tak to dělají všichni profesionální výčepní a barmani. Když je sklenice suchá, nevytvoří se tak dobrá pěna. A pěna je důležitá, není to jen šlehačka na dortu, ale chrání pivo před kontaktem se vzduchem, který způsobí rychlý únik chuti.