Pivo můžeme pít i z plastového kelímku, když
na to přijde, ale nebude nám tak chutnat jako ze skla. Protože si
nepochutnají naše oči. Dnes pijeme pivo téměř výhradně ze skla, ale
v minulosti tomu tak vždy nebylo. Ke sklu jsme dospěli od bizoních
rohů, hliněných nádob, cínových žejdlíků přes stříbrné číše
a porcelánové či kamenné džbánky. „Za těch dvacet století své
existence se pivo vyvíjelo. Ve středověku to byla obyčejná potravina,
donedávna hrálo roli levného proletářského alkoholu a dnes je to
velice ušlechtilý nápoj, “ říká specialista na nápojové sklo
Pavel Bobošík. „A jako každý ušlechtilý nápoj potřebuje svou
tvář, správný oblek pro správnou příležitost. Jako má svou
sklenici koňak nebo whisky, mělo by ji mít i pivo.“
Kdy do půllitru
a kdy do poháru?
Hospodské pivo se v poslední době bezesporu
hodně změnilo k lepšímu. Těžké uniformní lisované půllitry
vystřídaly sklenice nových tvarů, mnohdy i z dílny renomovaných
výtvarníků. Mohou mít spoustu podob a variant, ale v podstatě
jde o tři základní typy: džbánek, sklenice a pohár. Džbánek má ucho,
je ze silnějšího skla,
sklenice je hladká, většinou tenkostěnná a vysoká, a pohár je na nožičce.
Každý se hodí pro jinou příležitost. „ Když půjdete s kamarády
na pivo, chcete se pořádně napít, protože máte žízeň, nejlepší
bude půllitr s uchem, džbánek. Má širší hrdlo, takže pivo
proudí přímo do ústní dutiny. Pokud se po práci zastavíte na jedno,
dostanete nějakou jednoduchou sklenici, která stylem odpovídá místu i
vaší náladě. A na luxusní recepci to bude sklenice na nožičce, která
se bude dobře vyjímat v rukou ženy ve večerních šatech, “
vysvětluje Pavel Bobošík, člen předsednictva Českého svaru pivovarů
a sladoven.
Každý typ
piva chce jinou sklenici
Jaké sklenice si ale pořídit domů? „Jestliže
jsme schopni doma rozlišovat sklenice na červené a bílé víno, tak
bychom měli odlišit alespoň sklenici na světlé, na tmavé a na
kvasnicové.“ Kvasnicová piva hodně pění a vyžadují sklenici, která
je nahoře trochu zavřená, aby se omezil styk se vzduchem. Světlé pivo
by se mělo podávat v průzračných sklenicích, tím vyšších,
čím je pivo světlejší. Tmavé pivo by ve stejné sklenici nevypadalo
dobře, lépe mu padne sklenice, která se směrem nahoru lehce rozšiřuje.
Pivo granátové barvy zase nejlépe vynikne v širokých pohárech
na středně vysokých stopkách. Je dobré vědět, že baňatý a soudkovitý tvar
sklenice zvýrazní aroma piva, u kónických tvarů nos aroma nezachytí,
ale vynikne chuť.
Utěrka –
nepřítel piva
Neučte nás nalévat pivo, to přece umí každý,
řeknete si možná. Jenže i nalévání lahvového piva má svoje
pravidla. Jak by mělo tedy správně vypadat? „Hlavně ne z lahve
do úst, připravíte se o celou řadu vjemů,“ říká Bobošík. Pro
použití v domácnosti doporučuje raději menší sklenici, o
objemu 0,2 až 0,3litru. Musí být pochopitelně čistá, ale zapomeňte
na utěrku. Zanechá na stěně sklenice chloupky, které srazí pěnu
stejně spolehlivě jako stopy rtěnky nebo mycího prostředku. A pozor,
musí být vždycky mokrá, to je velmi důležité. Nejlépe je čistou
sklenici vždy před naléváním vypláchnout studenou vodou. Tak to dělají
všichni profesionální výčepní a barmani. Když je sklenice suchá,
nevytvoří se tak dobrá pěna. A pěna je důležitá, není to jen šlehačka na dortu, ale chrání
pivo před kontaktem se vzduchem, který způsobí rychlý únik chuti.
|