titulek

Pivo a zdraví

Pivo je alkoholický nápoj a alkohol je jak známo metla lidstva. O pivu se také říká, že je zdravé. Je to jen alibismus jeho příznivců, marketingový tah výrobců nebo je to skutečně tak?
Pro vysvětlení musíme do minulosti. Jak vlastně pivo vzniklo? Před mnoha tisíci lety našim předkům zkvasilo obilí (zřejmě v nádobě, do které vnikla voda), vznikl příjemný nápoj, který tak dlouho vylepšovali, až se zrodilo pivo.
„A už v té době mělo obrovský význam v tom, že bylo nejen nápojem, ale i tekutou potravou, která dodávala množství látek potřebných pro lidský organismus,“ vysvětluje berounský lékař Petr Mareček. „Navíc nápoj z hygienického hlediska velice pozitivní. Pivo je z převařené vody, obsahuje alkohol, je stabilizováno kysličníkem uhličitým ... to všechno mělo velký význam pro hygienu, protože bránilo vzniku epidemií“. Dnes už se nemusíme epidemiím bránit pitím piva, ale škále látek, které působí pozitivně na organismus, zůstává. Jsou to především vitamíny B, stopové prvky, antioxidanty, ionty a další látky.
A jak dopadá pivo ve srovnání s vínem, o kterém se také říká, že je zdravé? „Pivo a víno jsou dva nápoje, které jsou si mimořádně podobné, ale troufnu si tvrdit, že pivo má některé výhody nad vínem a to především vyšší obsah vody, té je kolem 92%, takže pivo dodává tělu potřebné tekutiny. Druhou výhodou je obsah vitamínů, především skupiny B, v tom je pivo o něco napřed.“

Limonády mají víc kalorií
Pivo ale obsahuje cukry, díky nim je i zdrojem kalorií, a tloustne se po něm, myslí si většina lidí. „Litr desítky má kolem 1500kilojoulů, ve srovnání s některými nealkoholickými nápoji vychází energeticky lépe, protože limonády a džusy obsahují 1700-1800 na litr, některé i přes dva tisíce,“ opravuje berounský lékař názor o tloustnutí. „Takže jde pouze o zkonzumované množství. Kdo Pije hodně džusů nebo sladkých nápojů, přijímá víc energie než ten, kdo pije pivo. Limonády na rozdíl od piva neobsahují nic pozitivního, konzumujete vlastně úplně prázdné kalorie.“
Kde se ale pak berou pivní břicha českých mužů? To je ten nejčastější mýtus, který se o pivu traduje, vyvrací lékař, který se dlouhodobě zabývá vlivem piva na lidské zdraví. „Při mírném pití piva se hmotnost nemění. Skutečnou příčinou jsou vysoce kalorická tučná jídla, která pivo většinou doprovázejí, a naše slabost pro dobré jídlo.“
A vysvětluje, jak pivo v těle působí: „Pivo obsahuje kysličník uhličitý a hořké látky chmele, které dráždí sliznici zažívacího traktu a vedou k zvýšené produkci trávicích šťáv. A právě díky této vlastnosti může pivo zvyšovat chuť k jídlu a může vést k vyšší konzumaci.“

Důležitá je míra
Pivu se připisuje ale také vznik závislosti na alkoholu. Odborníci se shodují na tom, že je nemá na svědomí pivo samotné, ale způsob jeho konzumace v hospodách. Ta bývá velmi často spojována s tvrdým alkoholem.
Kdo zůstane jen u piva, odchází většinou s čistou hlavou, příčinou podnapilosti je mnohem častěji kombinace piva s destiláty. „Jeden panák je ve srovnání s pivem velká jednorázová dávka. Tolik alkoholu v tak krátké době lze v pivu jen těžko vypít,“ říká doktor Mareček a dodává: „V malém množství má pivo prokazatelně příznivé účinky, pokud se ale konzumuje ve větším množství a pravidelně, má pochopitelně negativní dopady na zdraví.“ Tohle riziko platí ale obecně pro všechny alkoholické nápoje.
Takže zbývá vyřešit, kolik je ta rozumná dávka, která nemůže člověku ublížit a naopak mu může prospět. „Dnes považujeme za rozumnou hranici 40 gramů alkoholu. Což odpovídá přibližně jednomu litru piva, tedy dvěma velkým pivům. Tuto dávku může denně konzumovat dospělý zdravý muž, “ říká doktor Mareček. „Pro ženy je to množství bohužel menší, maximálně jedno pivo denně, nebo spíš jedna třetinka". Pěkná diskriminace! Neodpustíme si proto ještě jednu otázku. Co je pravdy na tom, že tmavé pivo je dobré pro ženy, protože po něm rostou prsa? „To je zapeklitá otázka. Ale pravda je, že pivo obsahuje fytoestrogeny, což jsou látky podobné ženským pohlavním hormonům, takže je to i nasnadě,“ tak trochu šalamounsky odpovídá Petr Mareček.